Cybersikkerhet
Kort om utdanningen
Digitaliseringen av verden bringer med seg en rekke utfordringer. Blant annet hackerangrep, stadig økende organisert kriminalitet på det digitale felt, samt statlig påvirkning, spionasje, sabotasje og ulovlig datainnhenting.
For å møte denne reelle trusselen mot samfunnet og næringslivet, trengs det dyktige fagfolk innenfor sikkerhet og personvern.
Utdanningen cybersikkerhet vil gi deg kunnskap og kompetanse innenfor digital sikkerhet, der både teknologiske, organisasjonsmessige og samfunnsmessige aspekter er dekket.
Studiestart for skoleåret 24/25 var i uke 34, men det er fremdeles mulig å bli vurdert for opptak ut september. Merk at sent opptak betyr at det vil kreve litt ekstra innsats av studenten i begynnelsen for å ta igjen det tapte.
Les mer om utdanningen under nøkkelfakta.
Nøkkelfakta
Dette lærer du:
- Informasjonssikkerhet
- Datanettverksoperasjoner
- Programmering
- Penetrasjonstesting
Ønsker du å sikre samfunn og næringsliv mot digitale trusler, bør du søke utdanning innen cybersikkerhet.
Digitaliseringen i samfunnet har gitt oss bedre, billigere og mer effektive løsninger på mange områder, men de har dessverre også medført en sterkt økende sårbarhet i den digitale verden. Ikke bare må vi tilpasse oss hastigheten i utviklingen, vi må også sørge for å sikre systemene som vi har blitt så avhengige av.
Lekking av sensitiv informasjon kan få katastrofale konsekvenser for bedrifter, og i verste fall føre til store økonomiske tap. Det økende behovet for cybersikkerhet i samfunnet har ført til at kompetansen blir stadig mer etterspurt – og for å forhindre fremtidige digitale angrep, ønsker bedrifter å ansette medarbeidere med kompetanse innen cybersikkerhet.
Ekspertisen og ferdighetene du tilegner deg gjennom studiet cybersikkerhet, er sterkt etterspurt i både offentlig og privat sektor. Ifølge Abelia er det en bekymringsfull utvikling vi nå står i, hvor det spås at én av fire IT-stillinger vil være ubemannet ved inngangen til år 2030. Hvis dette stemmer, kommer vi til å mangle enorme mengder IT-kompetanse i Norge.
Denne kompetansen er nødvendig innen en rekke bransjer og industrier. De fleste store selskaper, har behov for ressurser med ekspertise innen cybersikkerhet for å sikre digitale flater og prosesser.
Eksempler på virksomheter som er avhengige av slik kompetanse, er sykehus, skoler og universitet, departementer, forsvar, politi og etterretning, samt andre offentlige instanser.
Eksempel på hva du kan jobbe med innen cybersikkerhet:
- Analytiker med ansvar for å utarbeide responsstrategier, analyse av potensielle trusler, planlegging, gjennomføring og analysering av avvikende hendelser i en bedrifts infrastruktur
- Driftstekniker som er ansvarlig for å sikre stabile sikkerhetsløsninger i en bedrift
- Etisk hacker som jobber med å identifisere svakheter i systemer, samt peke bedriften i riktig retning for å iverksette tiltak for å styrke sikkerheten.
Studentene lærer den praktiske anvendelsen av verktøy og teknikker som brukes til å skape et sikkert digitalt miljø, og de teoretiske kunnskapene som kreves for å jobbe innenfor området.
Studiet tilbys både på nett og på campus i Sandefjord, og har følgende emner:
- Emne 1: Introduksjon til Programmering (10 stp.)
- Emne 2: Databasesystemer (10 stp.)
- Emne 3: Digital teknologi (10 stp.)
- Emne 4: Webprosjekt (7,5 stp.)
- Emne 5: Informasjonssikkerhet (15 stp.)
- Emne 6: Objektorientert programmering (7,5 stp.)
- Emne 7: Cyberforsvar og sikkerhet (15 stp.)
- Emne 8: Softwaresikkerhet og etisk hacking (15 stp.)
- Emne 9: Sikkerhet i IoT og Machine Type Communication (10 stp.)
- Emne 10: Enterprise systems og sikkerhetsarkitektur (10 stp.)
- Emne 11: Prosjektoppgave (10 stp.)
Undervisningsspråk: Norsk, men forelesninger på engelsk kan forekomme.
Les mer om hvordan nettstudier er lagt opp.
Les mer om hvordan studiene på campus er lagt opp.
Pensumlister blir gjort tilgjengelig ved skolestart. Studentene er selv ansvarlig for å skaffe nødvendige pensumressurser tilhørende denne utdanningen (Dette kan være både bøker og/eller digitale pensumressurser som f.eks. nødvendig programvare).
Det er to måter å tilfredsstille opptakskravene til studiene:
- Formell kompetanse
- Realkompetanse
Se komplett beskrivelse av opptakskravene for dette studiet.
REALKOMPETANSE
Søker du på grunnlag av realkompetanse må du legge ved gyldig dokumentasjon på arbeidserfaring, relevant kompetanse og motivasjon for å gjennomføre. Det anbefales at du legger ved et motivasjonsbrev. Les mer om hva et motivasjonsbrev bør inneholde i vår FAQ.
Kontakt skolen for nærmere informasjon rundt vurdering av realkompetanse.
PRIORITERT REKKEFØLGE
Det er mulig å søke på flere studier på en gang, men merk at du vil kun få tilbud om opptak på ett studie. Rekkefølgen på studieønskene dine rangerer du selv i søknadsportalen under «Mine søknader». Får du tilbud om studieplass på førstevalget ditt, så faller lavere prioriterte studieønsker bort. Kvalifiserer du ikke til førstevalget, vil vi vurdere deg for andrevalget osv.
Oppstart av utdanningen er med forbehold om et tilstrekkelig antall søkere per klasse.
Studiet cybersikkerhet er godkjent for lån og stipend i Statens Lånekasse for Utdanning. Dette gir deg mulighet til å søke om basisstøtte og lån til skolepenger. Hvor mye du får utbetalt vurderes av Lånekassen, ut fra deres vilkår.
Du kan lese mer om hvor mye du kan få utbetalt på Lånekassens sider.
Alle våre utdanninger er offentlig godkjent av NOKUT.
Ordinær studieavgift på campus er 48.000,- per semester og 38.000,- per semester på nett.
Alle studenter må betale et engangsgebyr for registrering på 2900,- som faktureres når du takker ja til studieplassen din, samt et semesterbasert eksamens- og administrasjonsgebyr på 990,- som faktureres i starten av hvert semester.