
Studere på nett? Slik får du god selvdisiplin
Selvdisiplin er nøkkelen til å lykkes som nettstudent – og kanskje generelt i livet. Med disse tipsene kan du skape rutiner i hverdagen, opprettholde produktiviteten og oppnå de ønskede resultatene. Her er 10 gode tips til deg som skal studere på nett.
1. Ha et dedikert studiemiljø
Noen trives godt med en studieplass med folk og prat rundt seg, mens andre mister konsentrasjonen når bare en penn faller i bakken. Test ut hva som fungerer for deg slik at du kan få roen som kreves. Når du har funnet ditt optimale miljø for å studere, setter du dette som fast destinasjon om morgenen – eller kvelden om det passer deg best.
2. Fast studierutine
Har du jobb ved siden av studiene må du legge opp studiet rundt jobben. Om arbeidsgiver lar deg planlegge jobb rundt studiet, så gjør du det. Poenget er at faste tider for studier gjør det enklere å få en god rutine til nettstudier. Om du er en morgenfugl eller natteravn spiller ingen rolle, bare du setter studierutinen til da du har størst sjanse for å lykkes.
3. Planlegg godt
Det er én ting å lage en detaljert tidsplan for studiet, en annen er å ha selvdisiplin til å følge den. Gjør det realistisk og på en måte som passer deg. Lager du en årsplan, månedsplan og ukesplan blir det ofte enklere å håndtere. Legg viktige datoer som oppgaveinnleveringer, eksamener og milepæler inn i studieplanleggeren så har oversikt over hva du må gjøre. Ta deg tid til dette!
4. Sett tydelige mål
Å definere klare og spesifikke mål når du studerer på nett, vil hjelpe med å holde på motivasjonen og gir deg noe å jobbe mot. Typiske mål er allerede satt i form av frister, men hvis du er av typen som utsetter ting kan det være lurt å sette noen delmål for å slippe det velkjente skippertaket. Kanskje det er lurt å sette noen mål etter pensum også?
5. Belønning
Belønn deg selv når du oppnår viktige milepæler eller fullfører oppgaver – dette kan motivere til å holde deg på rett spor. Er det å ta en kald en i godt lag? En helgetur i skogen? Når du planlegger innleveringer kan du like godt planlegge feiringen i samme slengen, så slipper de siste hjernecellene som er igjen å gjøre noe annet enn å møte opp til festlighetene.

6. Unngå distraksjoner
Hjernen din ønsker å bli distrahert. Tilrettelegg for konsentrasjon ved å sette tidsbegrensning på sosiale medier og skjermtid. Kanskje du kan ha en konkurranse med medstudentene dine om hvem som holder seg mest unna mobilscrolling? Vinneren kan for eksempel få en flaske eller et flakslodd.
Mel Robbins’ “five second rule” er også verdt å sjekke ut. Hun mener at når man får impulsen til å ville gjøre noe fornuftig, vil hjernen finne en unnskyldning etter fem sekunder. Så når du får impulsen av å komme deg tilbake til studiene når du har havnet utpå i en scrolle-bonanza, skal du telle ned fra 5, og deretter må du gjøre noe fysisk: Reise deg opp, legge telefonen i et annet rom eller lignende – og gjøre det du faktisk bør gjøre. Ha selvdisiplin!
7. Ta pauser
Regelmessige pauser er viktig for å unngå mental utmattelse. Ikke ta pauser når du føler for det, for da kan pausene overta økten. Sett tidspunkt for pausene hver annen time i 10-15 minutter hvor du får tankene over på noe annet. Kanskje du kan ta ti knebøy eller en guidet meditasjon? Sett på en alarm uansett hva du ønsker å bruke pausene til.
8. Finn en studiepartner
Det er en myte at man er helt alene som nettstudent . Samarbeid med andre som er i samme situasjon slik at dere kan diskutere emner og stille hverandre spørsmål. At alle parter holder hverandre ansvarlige og at dere opprettholder fremdriften, vil også være nyttig.
9. Ta vare på deg selv
Kroppen og hjernen påvirker hverandre i stor grad, så det å holde seg i fysisk aktivitet og få nok søvn, er alfa og omega for både konsentrasjon og motivasjon. Men frykt ikke, det kan også være selvpleie med en deilig kopp kaffe med en liten sjokoladebit.
Det sies at det å re opp sengen hver morgen gir en følelse av mestring allerede når dagen starter, og det er som en belønning i seg selv når kvelden kommer. Verdt å prøve ut!
10. Vær tålmodig
Det er normalt å støte på hindringer når man studerer, ikke bare på nett, men generelt i studielivet. Vær tålmodig, lær av feil, og jobb hardt for å nå målene dine. Læring tar tid, så ikke forvent at alt skal sitte etter første gjennomgang.
Ett siste tips på tampen: Lagre artikkelen som bokmerke i nettleseren din, så du lett finner tilbake til den når tiden er inne for å tråkke opp veien mot mer selvdisiplin. Lykke til!