– Gokstad Akademiet har lærere som virkelig ser deg.

Preben Albrektsen studerer digital markedsføring på Gokstad Akademiet. Vi slo av en prat med ham for å høre hvordan han trives.

Litt om Preben:
Alder: 24 år
Fra: Sandefjord
Studerer: Digital markedsføring

Hvorfor valgte du å studere på Gokstad Akademiet?

– Først og fremst var det pensum som fanget min interesse. Det virket som et spennende utdanningstilbud som svarer på mye av dagens forespurte kompetanse i næringslivet. 

Jeg forsøkt meg på storby-livet i Oslo, og fikk det ikke helt til å passe meg og min livsstil. Det ble litt for mange mennesker, litt for mye kollektivtransport og ikke minst altfor dyrt. Når det ble annonsert at det skulle åpne et studietilbud i Sandefjord, ble jeg veldig interessert. Pensum er midt i blinken også!

I tillegg er det noe med Sandefjord som gjør at jeg antagelig alltid, uansett tidspunkt eller hvor jeg er i livet, kommer til å vende tilbake. Nostalgi er en klar faktor, men Sandefjord har også et godt potensiale til å bli en fantastisk studentby. Jeg håper Gokstad Akademiet er starten på en dominoeffekt av flere nye skoler og studenter. Og det må sies at det er litt spennende å kunne være med på forme en potensiell ny retning for min egen hjemby. 

Hva skiller fagskolen Gokstad Akademiet fra andre skoler?

– Gokstad Akademiet har lærere som virkelig ser deg. De følger deg opp og bryr seg om hver enkelt elev. Ettersom skolen er ny, gir det lærerne mulighet til å sette av tid til elevene som ønsker det. Jeg studerte på Høyskolen Kristiania da jeg bodde i Oslo, og jeg følte det ble veldig liten tid til å bli kjent med foreleser, eller få tilknytning til lærerne. Det er ganske vanlig på store skoler, men det gjorde det vanskeligere for meg å henge med.

Det som er spesielt bra med Gokstad Akademiet, er at det er en fagskole. Det vil si at vi får mulighet til å faktisk prøve ut de tingene vi lærer. Det holder sjelden å bare lese en bok eller å se en PowerPoint-presentasjon. Her kan vi bruke den kunnskapen vi får til å prøve og feile. Gokstad Akademiet har også jevnlig besøk av forskjellige gjesteforelesere fra næringslivet – engasjerende individer som virkelig har kunnskapen og erfaringen i hendene. Vi får se virkelige caser og jobbe med dem.

Ettersom skolen fortsatt er veldig ny, har vi studentene også fått muligheten til å påvirke skolen etter våre egne ønsker. Legge opp et løp som fungerer både for lærere og elever.

Hvordan foregår undervisningen og hva slags oppfølging får dere?

– Det kommer vel ikke som noe sjokk at vi, som alle andre, har digital undervisning med forelesninger via Teams akkurat nå. Det å leve i en pandemi gjør det vanskelig å være student. Det krever ekstra hard disiplin for å holde seg fokusert og motivert. Det som har hjulpet min motivasjon, er først og fremst min interesse for faget, men også studiegruppen min. Første dagen på skolen ble vi delt inn i grupper, noe som var veldig fint fordi det ga alle noen å «holde seg til». Ettersom tiden har gått, har gruppene holdt sammen, og vi bruker hverandre når vi jobber med skoleoppgaver. 

Som regel har vi undervisning fra morgenen av med foreleser. Mot slutten av dagen får vi oppgaver vi skal jobbe med i gruppene. Lærerne er flinke, engasjerte og alltid motiverende. Mye av faget vi lærer er i konstant bevegelse og endring, og det blir alltid tatt hensyn til. Når det er tid for å jobbe i grupper, har læreren alltid tid til å komme innom Teams-møtene for å følge opp og sjekke hvordan det går. Det er ekstra hyggelig med tanke på de mange begrensningene vi må forholde oss til nå.

Sandefjord er ikke en tradisjonell studentby, hvordan er det å studere der?

– Det å studere i Sandefjord er helt perfekt, etter min mening. Vi har fjorden som ligger som et blått, koselig teppe rundt byen, som gir muligheter hele sommeren med strender og bading. Om vinteren har vi mulighet til å gjøre masse vinteraktiviteter. Det er relativt billig å bo her, sammenlignet med hva det koster i f.eks. Oslo. Næringslivet i Sandefjord er blomstrende og vi har aktører som Komplett, Skitt Fiske og Fjellsport. Nettbutikkens hovedstad er her i Sandefjord! Det blir ofte omtalt som gründerbyen. Alt dette er med på å gjøre byen til et attraktivt sted å bo for studenter – både under studiet, men også etter, da det er mange muligheter til å få seg jobb. 

Hvordan er studiemiljøet på skolen?

– Studiemiljøet er veldig bra, med studenter i alle aldersfaser. Det er spennende å lære fra studenter med helt andre erfaringer og kompetanse. Vi har planlagt flere sosiale «sammenkomster» digitalt, noe jeg gleder meg til. 
Jeg har også inntrykk av at av elevene på Gokstad Akademiet er sultne på kunnskap, og motivert til å lære av hverandre. 

Hva gjør skolen for at dere skal være best mulig rustet for arbeidslivet når dere er ferdige?

– Skolen tar hensyn til akkurat dette. Det er derfor vi får muligheten til å prøve oss på virkelige caser. Vi får prøve oss på ting vi antageligvis vil komme borti mange ganger senere i arbeidslivet, og får jobbe med oppgaver som ekte bedrifter opplever hver eneste dag. Det er veldig lærerikt. 

Hva tenker du er fordelen med å gå på en fagskole? Hvert studie går over kun to år, tenker du at det er en fordel eller ulempe?

– Jeg tenker at dette er den rette veien å gå. Det er stor forskjell på å faktisk gjøre noe og å lese det i en bok. I mange tilfeller er det altfor mye lesing og altfor lite praktisk læring i mange studieretninger som gir deg bachelor. Videre er det ikke alt i et bachelorstudium som er like relevant for en arbeidsgiver. Ved å ta ett år ut av studiet og fokusere på de temaene som virkelig betyr noe for arbeidsgiveren, ender du opp med et kortere studieløp som er enda mer attraktivt i de aller fleste tilfeller.  

Hva er dine beste tips og triks til fremtidige elever?

– Gjør ting du synes er «skummelt» eller utfordrende. Når noe virker umulig, er det ofte ikke det. Hver eneste gang du utsetter deg for ting som er utenfor din komfortsone, kommer du tilbake sterkere. Hopp ut i ting du vanligvis ikke gjør, og du vil forstå hvor lite du egentlig ikke får til. Sett deg mål for hva du ønsker å oppnå, og jobb deg mot det. Godta at det ikke alltid går etter planen, men at du kommer deg opp og forsøker igjen.