Omskolering på Gokstad Akademiet: Fra matros til frontend-utvikler

Anders Wroldsen (32) hadde drømt om et liv på sjøen siden han var liten. Selv etter en yrkesskade fortsatte han som matros i mange år. Men da kroppen sa stopp, måtte han tenke nytt.

For en liten gutt fra Kjerringvik i Larvik, som kommer fra en familie der sjøen og det å jobbe ombord i båt alltid har stått sentralt, var det ingen tvil om hva han skulle bli da han ble stor:

– Farfar var sjøkaptein, faren min har vært det og morfar var fisker. Allerede fra 4-5 årsalder hadde jeg egen båt, så at jeg skulle jobbe på sjøen, visste jeg tidlig, forteller Anders.

Etter fagbrev som matros og flere år i Color Line ble hverdagen likevel preget av smerter etter en yrkesskade. Under en løfteoperasjon i 2012 fikk han en alvorlig knusningsskade i forfoten som førte til store plager. I 2022 måtte Anders ta en vanskelig beslutning:

– Jeg hadde gått i 10 år med smerter nesten hver dag på jobb, og måtte innse at jeg ikke kunne fortsette slik. Fastlegen og jeg ble enige om at det var på tide å tenke nytt. Omskolering skulle bli løsningen.

Fra bølger til bytes

Anders hadde ikke hørt om Gokstad Akademiet eller frontend-utvikling før en kompis nevnte studietilbudet:

– Uten helt å vite hva det var, sendte jeg inn en søknad og kom inn. Jeg tenkte bare at jeg måtte hoppe i det.

Med lite forventninger før omskolering og skolestart, hadde han aldri trodd at han skulle bli så engasjert, men det tok ikke lang tid før han ble bitt av kode-basillen. Faktisk syns Anders det var så gøy at han kunne finne på å kode på fritiden også, istedenfor å se på tv på kvelden.

– Frontend byr på så vanvittig store muligheter for å utvikle seg og lære nye ting. Det er et hav av muligheter til å lære seg nye teknologier og kodespråk. I mitt tidligere yrke så har jo mye av jobben gått til å vedlikeholde noe andre har laget, men det å lage noe nytt som man kan se at fungerer, det gir meg veldig mye, forteller han.

Praktisk erfaring gjorde en forskjell

Under studietiden grep Anders muligheten til å skaffe seg praktisk erfaring ved å engasjere seg i GA-Shop, en studentdrevet nettbutikk for skolemerch:

– Jeg tenkte at dette ville gi meg god erfaring, og det gjorde det virkelig. Selv om vi var studenter og ting gikk litt sakte, fikk jeg prøve meg på reelle utfordringer innen koding.

Les også: GA-Shop: Få relevant erfaring mens du studerer.

Anders ser tilbake på tiden ved Gokstad Akademiet som en lærerik og inspirerende periode:

– Skolen har flotte lokaler og utrolig engasjerte lærere som virkelig brenner for fagene sine. Jeg opplevde at de alltid var tilgjengelige når vi trengte hjelp, til og med på kveldstid iblant. Det betydde mye å ha den støtten underveis, spesielt når man møtte på utfordringer i prosjekter. I tillegg var studentmiljøet veldig bra, med mange muligheter for å dele erfaringer og bygge nettverk, forteller han.

Fra karrieredag til fast jobb hos iSYS

Og nettopp nettverket Anders fikk på Gokstad Akademiet skulle bli viktig for han. Det var nemlig på skolens årlige Karrieredag at han kom i kontakt med sin nåværende arbeidsgiver:

– Jeg møtte to hyggelige karer fra Integrasjonssystemer AS (iSYS), inkludert salgs- og markedssjefen, som jeg hadde snakket med tidligere. Samtalen fløt lett, og etterpå bestemte jeg meg for å sende en søknad. Det tok litt tid før intervjuet kom i gang, men i august begynte jeg altså som frontend-utvikler.

Les også: Karrieredagen er en tradisjon.

Hos iSYSi Horten jobber Anders nå med vedlikehold og utvikling av nye funksjoner i produktet feed® , en PIM-løsning (Product Information Management):

– Oppgavene varierer fra å løse problemer meldt inn av support, rette feil vi oppdager selv, eller implementere ny funksjonalitet basert på kundebehov. Jeg er én av to frontend-utviklere på produktet og jobber tett med både backend-teamet og en senior frontend-utvikler. Det gir en variert og spennende hverdag med mye læring.

Studiene forberedte godt på arbeidslivet

Selv om Anders har møtt nye utfordringer i jobben, er han trygg på at studietiden ga ham en solid grunnmur:

– Den grunnleggende forståelsen fra skolen har vært veldig viktig. Mange av tingene jeg trodde jeg hadde kontroll på under studiene, er mye mer komplekse i store prosjekter. Heldigvis får jeg tett oppfølging av flinke kolleger som er glade for å dele kunnskapen sin.

En ny karriere som gir mening

Etter 2,5 år med omskolering og overgangen til en helt ny bransje er Anders sikker på at han valgte riktig:

– Jeg trives veldig godt! Overgangen fra en kjent og trygg jobb til noe helt nytt var litt uvant, men det går bedre for hver dag. Jeg ser frem til å utvikle meg videre og lære enda mer.

Sandefjord som studentby

For Anders, som har samboer, en liten sønn og firbeinte Max hjemme i Sandefjord, var det avgjørende å kunne studere lokalt:

– Dette hadde ikke vært mulig for meg hvis jeg måtte flytte. At Gokstad Akademiet ligger midt i Sandefjord, var en stor fordel for meg. Jeg tror Sandefjord har et kjempepotensial som studentby, avslutter han.

Har du en interesse for koding – eller rett og slett ønsker å lære deg noe nytt? Da kan du studere frontend-utvikling på Gokstad Akademiet.

Se våre utdanninger