Omskolering på Gokstad Akademiet: Fra matros til frontend-utvikler

Anders Wroldsen (30) hadde drømt om et liv på sjøen siden han var liten. Selv etter en yrkesskade fortsatte han som matros i mange år. Men da kroppen sa stopp, måtte han tenke på omskolering. Slik havnet han på frontend-utvikling på Gokstad Akademiet. 

For en liten gutt fra Kjerringvik i Larvik, som kommer fra en familie der sjøen og det å jobbe ombord i båt alltid har stått sentralt, var det ingen tvil om hva han skulle bli da han ble stor.

– Farfar var sjøkaptein, faren min har vært det og morfar var fisker. Allerede fra 4-5 årsalder hadde jeg egen båt, så at jeg skulle jobbe på sjøen, visste jeg tidlig, forteller Anders.

Og slik ble det. Etter å ha fullført Maritime fag i Tønsberg og hatt en kort periode på slepebåt, fikk han jobb i Color Line som lettmatros. Ikke lenge etter var fagbrev som matros et faktum.

Andre planer for fremtiden 

Kun et halvt år etter at han hadde begynt i Color Line, i 2012, var han uheldig og skadet foten under en løfteoperasjon.

– Dette gjorde at jeg fikk en alvorlig knusningsskade i forfoten som har gitt store plager.

Skaden førte med seg flere operasjoner og en del sykemeldinger, men Anders var fast bestemt på å fortsette. Det var tross alt dette han alltid hadde hatt lyst til å jobbe med. Og selv med plager fortsatte han som matros i 10 år, men så trakk kroppen i nødbremsen.

– I januar 2022 fikk jeg store smerter i foten og ble sendt hjem fra jobb. Røntgenbildene viste at den ene skruen som satt i foten var knekt og skapte problemer. Etter en samtale med fastlegen, ble vi enige om at det kanskje var på tide å gjøre noe annet og omskolere meg. Jeg hadde da gått i 10 år med smerter nesten hver dag på jobb, og måtte innse at jeg ikke kunne fortsette slik, forteller Anders.

Omskolering på Gokstad Akademiet 

Anders hadde ikke hørt om Gokstad Akademiet, og han visste heller ikke hva frontend var, så hvordan endte han opp som student på skolen?

– En kompis nevnte tilfeldigvis frontend-utvikling på Gokstad Akademiet. Uten å helt vite hva det var, sendte jeg inn en søknad og kom inn. Da tenkte jeg at jeg bare måtte hoppe i det.

Med lite forventninger før omskolering og skolestart, hadde han aldri trodd at han skulle bli så engasjert, men det tok ikke lang tid før han ble bitt av kode-basillen. Faktisk syns han det var så gøy at han kunne finne på å kode på fritiden også, istedenfor å se på tv på kvelden.

– Frontend byr på så vanvittig store muligheter for å utvikle seg og lære nye ting. Det er et hav av muligheter til å lære seg nye teknologier og kodespråk. I mitt tidligere yrke så har jo mye av jobben gått til å vedlikeholde noe andre har laget, men det å lage noe nytt som man kan se at fungerer, det gir meg veldig mye, forteller han.

Spennende prosjekter som engasjerer

Anders måtte omskolere seg etter en yrkesskade. Nå er han i ferd med å utdanne seg til Frontend-utvikler.
Anders har kastet krykkene etter operasjonen, og fokuserer på å fullføre utdanningen som Frontend-utvikler.

Anders er tydelig fornøyd med både de lyse, flotte lokalene til skolen, men også de engasjerte lærerne som underviser på Gokstad Akademiet.

– De er dedikerte og har masse kunnskap om fagene. Det hender jeg har sittet med et problem en sen kveld og sendt en melding til læreren. Selv om jeg har forventet å få svar dagen etter, har jeg jaggu fått respons på Teams, selv kl 23 på kvelden, forteller han og fortsetter:

– Det er også moro hvis man gjør et eget prosjekt ved siden av skolen, for det finnes alltid en lærer som kan hjelpe meg om jeg står fast. Om det er en av mine lærere eller en fra en annen klasse, så er alle like behjelpelige.

Og eget prosjekt, har Anders fått bryne seg på. Nylig tok han over som fungerende daglig leder for nettbutikken til skolen – en helt nyoppstartet, studentdrevet nettbutikk som skal selge skolemerch.

– Fra første stund jeg hørte om GA-shop, tenkte jeg «dette MÅ jeg være med på». Det var flere grunner til det, men hovedsakelig tenkte jeg at det ville gi meg god erfaring. Og det gjør det også virkelig, understreker han.

– Ting har tatt tid og oppstarten har gått litt sent siden vi er studenter ved siden av, men nå er prosjektet virkelig i gang. Det hadde vært utrolig gøy og hatt en nettbutikk klar før det starter et nytt kull til høsten.

– Studentmiljøet er kjempebra!

Når man er familiemann, med samboer, en sønn på 4 år og firbeinte Max hjemme på Neskollen i Sandefjord, er ikke studentlivet det samme som det en gang var. Likevel er miljøet på skolen viktig.

– Studentmiljøet er kjempebra! Det er alltid mulig å slå av en prat i gangen eller sette seg ned med noen og prate litt i pausen. Skolen er jo en unik mulighet til å skaffe seg nettverk og bli kjent med folk på, sier han og fortsetter.

– For meg nå så er ikke studentkveldene på Kurbadhagen det viktigste. Men kaffekoppen i pausen hvor man stifter bekjentskap er for meg mye mer verdt. Mange av de jeg går på skole med nå skal ut i arbeidslivet, og kanskje det er de som sitter på andre siden av bordet og intervjuer meg når jeg søker jobb en plass en dag.

Studentbyen Sandefjord

Med en unge i barnehage og et solid nettverk av venner i Sandefjord, fristet det lite å flytte for omskolering.

– Dette hadde ikke vært mulig for meg hvis jeg var nødt til å flytte, så for meg var det en stor fordel at Gokstad Akademiet ligger midt i Sandefjord og at jeg kunne studere i min egen hjemby, forteller han.

Med sine moderne og lyse lokaler i 4. etasje på Hvaltorvet, midt i hjertet av sentrum, bidrar Gokstad Akademiet til å gjøre byen til en attraktiv studentby. 

– Jeg tror Sandefjord har et kjempepotensiale for å bli en bra studentby! Skolen vokser for hvert år, og det kommer stadig flere studenter som engasjerer seg og det blir mer aktiviteter og arrangementer for elevene. Allerede nå er det jo mange flotte aktiviteter for elevene, tenk hva det vil bli etter hvert, avslutter Anders.

Har du en interesse for koding – eller rett og slett ønsker å lære deg noe nytt? Da kan du studere frontend-utvikling på Gokstad Akademiet.