Hva slags PC eller Mac bør jeg kjøpe?
Å studere krever en god datamaskin for å kunne håndtere de ulike utfordringene og oppgavene som venter studentene, spesielt innenfor digitale fagområder og IT-relaterte studier. Så hvilken bør du velge?
Før skolestart får vi ofte spørsmål fra nye studenter om hvilken datamaskin man bør velge. Noen har en godt fungerende PC eller Mac fra før som de ønsker å fortsette å bruke, mens andre planlegger å kjøpe en ny til skolestart.
Vi har derfor tatt en prat med Egil Skjelbred, som er frontend-utvikler og IT-konsulent for Gokstad Akademiet, for å høre hvilke spesifikasjoner på maskinene han anbefaler for å få mest mulig ut av studiene.
En bedre brukeropplevelse
Det er nemlig litt forskjell på hva du trenger. Studerer du IT-relaterte fag vil du jobbe med mer krevende programvarer og applikasjoner, enn hvis du studerer merkantile fag. Når programmene krever mye energi fra maskinen din, kan den til tider virke litt treg – og det vil man jo gjerne unngå.
– Ved å investere i en god maskin får man ofte en mer positiv brukeropplevelse og lengre levetid på maskinen. Jeg vil derfor ikke anbefale å velge de absolutt rimeligste maskinene på markedet, råder Egil.
– Tenk deg at du skal ha denne maskinen gjennom hele studieløpet og kanskje også inn i din fremtidige arbeidsplass, fortsetter han.
For studenter innen merkantile* fag, anbefaler Egil minimum følgende spesifikasjoner:
Windows:
- Operativsystem: Windows 10/11
- Prosessor: Intel Core i5
- Minne: 8 GB RAM
- Lagring: Minimum 256 GB SSD
Mac:
- Operativsystem: Minimum MacOS 11 (Big Sur), Anbefalt MacOS 14 (Sonoma).
- Prosessor: Intel Core i5
- Minne: 8 GB RAM
- Lagring: Minimum 256 GB SSD
Disse spesifikasjonene bør være tilstrekkelige for å håndtere programvare og applikasjoner som er vanlige innenfor merkantile fag.
*Med merkantile fag mener vi studiene Digital markedsføring, Salg, ledelse og markedsføring, Søkemotoroptimalisering og digital synlighet, Prosjektledelse og Bærekraftig entreprenørskap og innovasjon.
For studenter innen IT-fag*, anbefaler Egil minimum følgende spesifikasjoner:
Windows:
- Operativsystem: Windows 10/11
- Prosessor: Intel Core i5
- Minne: 16 GB RAM
- Lagring: Minimum 256 GB SSD
Mac:
- Operativsystem: Minimum MacOS 11 (Big Sur), Anbefalt MacOS 14 (Sonoma).
- Prosessor: M1/M2 eller Intel Core i5 (Intel anbefales 16 GB RAM)
- Minne: 8 GB RAM (M1 og M2), 16 GB RAM (Intel)
- Lagring: Minimum 256 GB SSD
Som IT-student vil du jobbe med mer krevende programvare og applikasjoner, og derfor anbefales det å ha høyere minnekapasitet og prosessorytelse.
*Med IT-relaterte fag mener vi studiene Frontend-utvikling, Backend-programmering, Cybersikkerhet, QA-Programvaretesting, Webdesign, UX – og UI-design og Applikasjonsutvikling. Se egen spesifikasjon for Nettverk og systemadministrasjon under.
Om du skal studere Nettverk – og systemadministrasjon anbefales følgende spesifikasjoner:
- RAM minimun 32G, helst 64G.
- CPU minimum intel 5i, helst 7i, fordeler med flest mulig kjerner for virtualisering, må støtte virtualisering.
- Harddisk: minimum 256G, helst 1T. Det skal lagres mange virtuelle disker.
- Fordel å ha minst to skjermer.
I tillegg til å ha en kraftig PC anbefales det å ha en god mikrofon for opptak til video. Det vil bli noe bruk av skjermopptak for å dokumentere og vise arbeidet i mappeinnleveringene.
Under studiet er det en fordel å ha tilgang til en serverpark og nettverkutstyr du kan labbe med, men dette er ikke noe krav.
Hva med andre typer datamaskiner?
Vi gir kun support på Windows og Mac, og kan ikke garantere at programmene vi bruker fungerer på andre enheter. Det betyr at vi ikke anbefaler å bruke Chromebook.
En god arbeidsstasjon hjemme
Utover maskinen, er en pålitelig internettforbindelse hjemme også viktig for en god opplevelse, samt tilgang til eksterne lagringsenheter eller skylagring. Og for de som sitter mye foran maskinen har Egil et siste tips til arbeidsstasjonen hjemme:
– Det er veldig praktisk å ha med den lille bærbare PC-en sin på skolen, men når man jobber hjemmefra kan det være lurt med en litt mer ergonomisk arbeidsstasjon. En god sittestilling er viktig, så tenk litt på hva slags stol du bruker. Skaff deg et ekstra tastatur og mus for å unngå at du «lener deg over laptopen» og gå gjerne til innkjøp av en ekstra skjerm så du slipper å myse på skjermen under lengre oppgaver.
Lurer du på hvilken skjerm du bør velge? Sjekk ut komplett.no sin skjermguide
Tilgang til Microsoft skyløsning
Om du ikke har Office-pakken installert på maskinen din fra før, tilbyr Gokstad Akademiet alle studenter en Microsoft 365 løsning hvor du vil ha tilgang til skriveprogram, regneprogram og skylagring under hele studiet. Innlogging til denne kontoen vil du få når skolestart nærmer seg.