Hva slags PC eller Mac bør jeg kjøpe?

Å studere krever en god datamaskin for å kunne håndtere de ulike utfordringene og oppgavene som venter studentene, spesielt innenfor digitale fagområder og IT-relaterte studier. Så hvilken bør du velge?

Før skolestart får vi ofte spørsmål fra nye studenter om hvilken datamaskin man bør velge. Noen har en godt fungerende PC eller Mac fra før som de ønsker å fortsette å bruke, mens andre planlegger å kjøpe en ny til skolestart.

Vi har derfor tatt en prat med Egil Skjelbred, som er frontend-utvikler og teknisk veileder på Gokstad Akademiet, for å høre hvilke spesifikasjoner på maskinene han anbefaler for å få mest mulig ut av studiene.

En bedre brukeropplevelse

Det er nemlig litt forskjell på hva du trenger. Studerer du IT-relaterte fag vil du jobbe med mer krevende programvarer og applikasjoner, enn hvis du studerer merkantile fag. Når programmene krever mye energi fra maskinen din, kan den til tider virke litt treg – og det vil man jo gjerne unngå.

– Ved å investere i en god maskin får man ofte en mer positiv brukeropplevelse og lengre levetid på maskinen. Jeg vil derfor ikke anbefale å velge de absolutt rimeligste maskinene på markedet, råder Egil.

– Tenk deg at du skal ha denne maskinen gjennom hele studieløpet og kanskje også inn i din fremtidige arbeidsplass, fortsetter han.

Kommer med anbefalinger: Egil Skjelbred er teknisk veileder på Gokstad Akademiet og har god kjennskap til hva som kreves av en datamaskin.

For studenter innen merkantile* fag, anbefaler Egil minimum følgende spesifikasjoner:

Windows:

 • Operativsystem: Windows 10/11
 • Prosessor: Intel Core i5
 • Minne: 8 GB RAM
 • Lagring: Minimum 256 GB SSD

Mac:

 • Operativsystem: Minimum MacOS 11 (Big Sur), Anbefalt MacOS 13 (Ventura)
 • Prosessor: Intel Core i5
 • Minne: 8 GB RAM
 • Lagring: Minimum 256 GB SSD

Disse spesifikasjonene bør være tilstrekkelige for å håndtere programvare og applikasjoner som er vanlige innenfor merkantile fag.

*Med merkantile fag mener vi studiene Digital markedsføring, Salg, ledelse og markedsføring, Prosjektledelse og Bærekraftig entreprenørskap og innovasjon.

For studenter innen IT-fag*, anbefaler Egil minimum følgende spesifikasjoner:

Windows:

 • Operativsystem: Windows 10/11
 • Prosessor: Intel Core i5
 • Minne: 16 GB RAM
 • Lagring: Minimum 256 GB SSD

Mac:

 • Operativsystem: Minimum MacOS 11 (Big Sur), Anbefalt MacOS 13 (Ventura)
 • Prosessor: M1/M2 eller Intel Core i5 (Intel anbefales 16 GB RAM)
 • Minne: 8 GB RAM (M1 og M2), 16 GB RAM (Intel)
 • Lagring: Minimum 256 GB SSD

Som IT-student vil du jobbe med mer krevende programvare og applikasjoner, og derfor anbefales det å ha høyere minnekapasitet og prosessorytelse.

*Med IT-relaterte fag mener vi studiene Frontend-utvikling, Backend-programmering, Cybersikkerhet, Nettverk – og systemadministrasjon og Webdesign.

Hva med andre typer datamaskiner?

Vi gir kun support på Windows og Mac, og kan ikke garantere at programmene vi bruker fungerer på andre enheter. Det betyr at vi ikke anbefaler å bruke Chromebook.

En god arbeidsstasjon hjemme

Utover maskinen, er en pålitelig internettforbindelse hjemme også viktig for en god opplevelse, samt tilgang til eksterne lagringsenheter eller skylagring. Og for de som sitter mye foran maskinen har Egil et siste tips til arbeidsstasjonen hjemme:

– Det er veldig praktisk å ha med den lille bærbare PC-en sin på skolen, men når man jobber hjemmefra kan det være lurt med en litt mer ergonomisk arbeidsstasjon. En god sittestilling er viktig, så tenk litt på hva slags stol du bruker. Skaff deg et ekstra tastatur og mus for å unngå at du «lener deg over laptopen» og gå gjerne til innkjøp av en ekstra skjerm så du slipper å myse på skjermen under lengre oppgaver.

Lurer du på hvilken skjerm du bør velge? Sjekk ut komplett.no sin skjermguide

Tilgang til Microsoft skyløsning

Om du ikke har Office-pakken installert på maskinen din fra før, tilbyr Gokstad Akademiet alle studenter en Microsoft 365 løsning hvor du vil ha tilgang til skriveprogram, regneprogram og skylagring under hele studiet. Innlogging til denne kontoen vil du få når skolestart nærmer seg.