Forskjellen mellom fagskole og høyskole/universitet

Skal jeg velge fagskole eller universitet eller høyskole? Les om forskjellene og hør fra studenten Simen som har erfaring fra begge steder.

Å finne ut av hva man ønsker å studere kan være vanskelig nok i seg selv. Når du i tillegg skal ta stilling til hva slags type utdanning som passer best for deg, kan det være godt med litt hjelp til å forstå forskjellen mellom fagskole og høyskole – og universitet.

Erfaring fra både universitet og fagskole

Simen Tveitane Skogen (24) har erfaring fra både universitet og fagskole. Han har tidligere tatt en bachelor i IT og informasjonssystemer ved Universitetet i Sørøst-Norge, og nå spesialiserer han seg i Frontend-utvikling ved fagskolen Gokstad Akademiet.

– Ved universitetet lærte vi litt om alt. Det var mye teori og mange fag. Det gav meg god oversikt og et innblikk i hva jeg ville spesialisere meg i. Ved Gokstad Akademiet får jeg spesialisert meg i den retningen jeg ønsker, forteller han.

Forskjeller i faglig tilnærming

Det Simen forteller om er en ganske typisk forskjell mellom fagskole og høyskole – og universitet, også kalt høyere utdanning. Mens universiteter er mer teori – og forskningsbasert, er en fagskole mer praktisk rettet mot arbeidslivet. En fagskoleutdanning kalles derfor høyere yrkesfaglig utdanning.

På en høyskole eller et universitet oppnår man gradene bachelor (3-årig) og master (5-årig), mens på en fagskole oppnår du fagskolegrad (1-årig) eller høyere fagskolegrad (2-årig). På fagskoler kan man også ta halvårige studier med 30 studiepoeng som kalles «fagskolestudium».

Kortere studieløp betyr at fagskoleutdanningene har fokus på et mer konsentrert omfang av et fag enn ved høyere utdanning, og er tilpasset behovet på arbeidsmarkedet. Fagskole passer derfor godt for deg som vil raskt ut i arbeidslivet.

– Jeg vurderte en master på universitetet, men det ble for teoretisk i andre retninger enn det jeg ville. Jeg ville heller spesialisere meg med en høyere fagskolegrad i et fag jeg er begeistret for, forteller Simen som drømmer om en frontend-utviklerjobb der han kan jobbe med både desktop og mobile løsninger.

Simen Tveitane Skogen
Ønsket å spesialisere seg: Simen Tveitane Skogen drømmer om en karriere innen Frontend-utvikling. Foto: Privat

Eksamensavvikling

Den praktiske orienteringen ved en fagskole, gjenspeiles også ved eksamen.

Ved høyskole – og universitet er det gjerne skriftlige eksamener med akademiske diskusjoner der teorier diskuteres opp mot hverandre. Ved fagskole kan man på enkelte studier også vurderes på akademiske diskusjoner, men oppgavene som gis er gjerne innenfor anvendte teorier som er praktisk rettet mot arbeidslivet.

Det brukes også andre eksamensformer, som for eksempel muntlige presentasjoner eller prosjekt– og mappeeksamener, der du får oppgavene tidlig i semesteret og jobber med dem over lengre tid.

Mange studenter kan derfor oppleve lavere stressgrad i eksamenssituasjonen ved en fagskole enn ved høyskole – og universitet.

Mindre forhold

En annen forskjell er at fagskoler ofte er mindre enn høyskoler – og universitet, noe som gir lærerne større mulighet til å bruke mer tid på studentene.

– Det er skikkelig kos ved Gokstad Akademiet. Jeg har allerede lært en del innenfor fag jeg trodde jeg kunne hundre prosent. Jeg opplever lærerne her som mer engasjerte og flinkere til å lære bort, forteller Simen.

Han forteller at foreleserne ved universitetet kunne ha tre klasser med opptil 60 studenter i hver klasse. Da sier det seg selv at det ikke er like lett å følge opp enkeltstudenter. Ved Gokstad Akademiet er det kortere vei til lærerne, forklarer han.

Les også: Haakon gikk fra næringslivstopp til faglærer.

Kort vei til lærerne: Med mindre klasser får faglærerne mer tid til studentene.

Livslang læring

Hvilket utdanningsløp som passer best er helt individuelt. Det handler mest om hva du er ute etter.

Det ene utelukker heller ikke det andre på lang sikt. Begrepet «livslang læring» illustrerer at man lærer hele livet og at man aldri er ferdig utlært. Skulle interesser eller livssituasjon endre seg senere i livet, kan du alltids studere mer.

For Simen var det erfaringen han fikk fra universitetet som hjalp han å finne ut av hva han senere ønsket å spesialisere seg i. Da var fagskole et godt alternativ.

Kombinere flere utdanninger

På Gokstad Akademiet er det også mulig å kombinere flere kortere fagskoleutdanninger for å få den kompetansen du ønsker.

Hva med et utdanningsløp over tre år der du starter med en høyere fagskolegrad i Frontend-utvikling og etterpå tar en ettårig utdanning i UX-design?

Mulighetene er mange! Sjekk gjerne ut alle studiene vi tilbyr her på Gokstad Akademiet, og vurder de opp mot andre alternativer.

Lykke til med studievalget!

Hvilken utdanning passer for meg?